Ötven milliárddal több EU-pénz jut idén vidékfejlesztésre

Közel 50 milliárd forinttal 1236 milliárdra megemelte a kormány a Vidékfejlesztési Program idei pályázatainak teljes keretösszegét – derül ki a Portfolio számításaiból. A megemelt keretből 20 milliárd nem a pályázók széles rétegének, hanem kizárólag a Miniszterelnökségnek szól, hiszen az ún. technikai segítségnyújtás keretében két kiemelt projektet ebből tud majd megvalósítani a tárca. Ezzel párhuzamosan a 4. prioritásra szánt keretösszeg közel 71 milliárd forinttal csökkent, miközben a 3. prioritásé 46 milliárddal nőtt.

A Magyar Közlönyben minap megjelent a Vidékfejlesztési Program 2016-os Éves Fejlesztési Keretének, azaz az éves pályázati menettrendjének frissített verziója, amely táblázatos formában is megtalálható. Mi ennek kapcsán az alábbiakban prioritásonként azt vizsgáltuk meg, hogy hol milyen módosítások következtek be. Ezek alapján úgy számolunk, hogy összesen 49,04 milliárd forinttal több uniós forrás áll idén a pályázók rendelkezésére.

Lássuk az egyes prioritások idei menetrendjét

A Portfolio számításai szerint a január végén megjelent 2016-os Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) szerint eredetileg 1187,32 milliárd forint állt rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. A módosítás után jelenleg az idén 1236,36 milliárd forintos keretösszeg áll a pályázók rendelkezésre.

 

Teljes Portfolio cikk olvasása