Pályázat indul hazai vállalatoknak határon túli beruházások támogatására

Magyarországi vállalatok számára péntektől újabb pályázati lehetőség nyílik meg 25 milliárd forintos keretösszegből határon túli beruházások támogatására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Azok a magyarországi vállalatok, amelyek a határon túli területeken beruházásokat hajtanak végre, összesen egy összegben 800 ezer eurónyi támogatást kaphatnak, ha ezzel magyarországi és határon túli munkahelyeket védenek meg. A támogatás a beruházott összeg hatvan százalékát érheti el.

A miniszter megerősítette: jövőre is folytatódnak a határon túli gazdaságfejlesztési programok, a Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben és Székelyföldön, Muravidéken és Drávaszögben is számíthatnak a helyi magyar vállalkozások arra, hogy a magyar kormány támogatni és segíteni fogja fejlesztéseiket és beruházásaikat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy évben több mint 55 ezer határon túli magyar vállalkozást támogattak 129 milliárd forint értékben, magyar költségvetési forrásból, aminek köszönhetően 236 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Ezek a beruházások megerősítik a határon túli magyar közösséget, és az adott ország gazdaságát is, ezzel hozzájárulva a kétoldalú kapcsolatok sikeréhez – emelte ki.

Forrás: MTI