Pályázati hajrát nyitott a kormány

Az év végén jelentős összegű magyarországi kifizetési igénynek tett eleget az Európai Bizottság, közben az új uniós pályázatok kiírása is gőzerővel halad. A legnagyobb keretösszegű programok közül biztatóak a gazdaságfejlesztés, illetve a terület- és településfejlesztés részeredményei is.

A 2014–2020-as uniós ciklus magyarországi projektjeihez kapcsolódóan közel 600 millió euró, azaz mintegy 185 milliárd forint értékben küldött ki Brüsszelbe fejlesztési számlákat a kormány tavaly decemberben – értesült a Világgazdaság. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közlése szerint – a jogszabályban rögzített 10 százalékos visszatartás mellett – az összeg jelentős részét még az óév végén kifizette hazánknak az Európai Bizottság. Ez azért fontos előrelépés, mert tavaly az év első felében az EU-s finanszírozású hazai beruházások többsége olyan korai fázisban volt, hogy teljesítés­alapú számlákat még egyáltalán nem tudott hozni, azok hiányában pedig a központi költségvetés terhére fizette ki a győztes pályázókat a kormány.

Az uniós támogatáskifizetés tavaly az előre tervezett 2048 milliárd forint helyett 1987 milliárdnál állt meg, az idei évre Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter még ambiciózusabb, 2700 milliárd forintos célt tűzött ki. A tárca egyúttal vállalta, hogy március 31-ig a 2014–2020-as időszakhoz kötődő összes felhívást meghirdeti. Ez a terv különösen nagy kihívásnak tűnik, tekintve, hogy több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a szükséges önerővel 12 ezermilliárd forintos fejlesztést jelenthet Magyarországnak.

Forrás: Világgazdaság