Sorra jelennek meg a döntések a vidékfejlesztési pályázatoknál

A Miniszterelnökség a napokban döntött több vidékfejlesztési pályázat, köztük az élelmiszeripari pályázatra érkezett támogatási igényekről. Az irányító hatóság 42 milliárd forint értékben hozott támogató döntést a programon belül. Örülhetnek a tejtermelők is, a szerkezetátalakítási program 55 milliárd forintos keretéből minden érintettnek jut támogatás. Több, mint 1 év után sorban kapják a támogatói okiratokat a településfejlesztési pályázat versenyben maradt pályázói is, miután tavasszal érdemi értékelés nélkül, több száz önkormányzati és egyházközségi, civil pályázat elutasításra került egy a pályázók szerint szakmailag gyenge lábakon álló és erősen vitatható indoklással.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: az érintettek az elmúlt napokban kapták meg a támogatásról szóló értesítéseket.

Az első szakasz tapasztalatai azt mutatják, hogy bár nagy számban próbáltak meg forráshoz jutni a vállalkozások, a jó pályázatok száma kevés.
Az állmatitkár felhívta a figyelmet: Bár a visszajelzések is azt mutatják, hogy szigorú szabályokat alkottunk, az Európai Bizottság jogi álláspontja miatt nem tudtunk enyhíteni a feltételeken. Sokan nem érték el az ötvenpontos minimumot, vagy el sem jutottak az értékelésig, mivel nem feleltek meg a jogosultsági feltételeknek. Ugyanakkor aki megugrotta ezt az akadályt, szinte biztos lehet benne, hogy nyert.

A legtöbb kérelmet az energiahatékonysági kritériumok nem teljesítése miatt utasította el a hatóság.
A célunk az volt, hogy olyan beruházásokat támogassunk, amelyek az energia-korszerűsítés mentén a megújuló energiák használatával is hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességéhez. Sajnos sokan elnagyolták ezt a kérdést, emiatt gyakran előfordult, hogy még egy jó üzleti terv ellenére sem tudott elég pontot szerezni az adott pályázat – emelte ki Kis Miklós Zsolt.

A felhívás további szakaszainak értékelésén folyamatosan dolgoznak a szakemberek, napokon belül azokat a nyerteseket is értesíteni fogják, akik később nyújtották be a kérelmüket.

A tejágazat szerkezetátalakítását támogató pályázat nyerteseit szintén a napokban értesítik. Itt szinte minden kérelmet támogatni tudtak, így összesen 55 milliárd forint többletforrást kapnak a tejtermelők.Az irányító hatóság az elmúlt napokban hozzávetőlegesen húszmilliárd forintnyi településképes pályázatról is döntött, nemrég pedig az agrár-környezetgazdálkodási program második ütemében is eredményt hirdettek.

A nyertesek között mintegy 68 milliárd forintot oszt szét a Miniszterelnökség. A napokban meghozott támogatói döntésekkel együtt a 2020-ig tartó ciklusban a kötelezettségvállalás értéke – az előző időszakból áthozott összeggel együtt – 665 milliárd forintra emelkedett.

Az államtitkár szerint a következő hetekben sorra jelennek meg a pályázati döntések. Július végén minden bizonnyal a végére ér az ültetvénytelepítést célzó felhívás és az üvegházak, fóliasátrak építését célzó kiírás értékelése. Ahogyan még ebben a hónapban végeznek a gombaházak kialakítását segítő pályázattal is. Ezt követik majd az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázatok, amelyek esetében a gazdák augusztusban kaphatják kézhez a támogatói döntést.


Forrás: NAK