Személyes adataink vagy a vesénk ér többet?

A cím hatásvadász, de a Facebook és a Cambridge Analytica botránya után az ember kíváncsi lesz, vajon mennyiért is kereskednek a személyes adataival az interneten.

Testünk legdrágább szerve a fekete piacon nem a szív vagy a tüdő, ahogy sokan tippelnék, hanem a vese, amelyért nagyjából 66,5 millió forintot kell fizetni az USA-ban, 15,7 milliót Kínában, és durván 3,8 milliót Indiában. (Persze ezek nem kötvények vagy részvények, amikkel tőzsdén kereskednek és adott pillanatban pontosan megállapítható az áruk, de közelítő becslésnek megteszik.) Ne legyenek illúzióink, ennél messze kevesebbet érnek személyes adataink.

Western Digital 5000 fős megkérdezése alapján az átlagos fogyasztó ezt 1,2 millióra tippeli. A férfiak átlagosan 1,5 millióra taksálják ezt, míg a nők 1,1 millióra, de az is igaz, hogy a nők 31%-a szerint az ő adatai „felbecsülhetetlen értékűek”, míg a férfiaknál ez az arány csak 23%. A valóság ennél is érdemben alacsonyabb.

Federico Zannier a Kickstarteren keresztül minden digitális adatát eladta, ami az összes meglátogatott oldalt, félpercenkénti képernyőképeket, webkamera képeket, GPS koordinátákat, egérkurzor pozíciót stb. tartalmazott, és mindezért mindössze durván 700 ezer forintnyi dollárt kaszált.
Shawn Buckles dán egyetemista 2014-ben kínálta aukcióra személyes emailjeit, böngészési múltját, és a legmagasabb licit is csupán 104 ezer forint lett, melyet a győztes Next web egy konferencián használt fel, hogy bemutassa, mennyire nem vigyázunk személyes adatainkra a neten.  Federico és Shawn persze jelentős prémiummal adta el (adat)lelkét, hiszen a Datacoup mindössze 2 ezer forintot fizet havonta azért, hogy a böngészésünket és személyes költéseinket figyelhesse.

A Financial Times kalkulátora alapján mindenki megnézheti, mennyit érnek személyes adatai. Az olyan általános információk, mint életkor, nem, lakóhely 0,0007 dollárt érnek, ami emészthetőbb formában 0,7 dollárt (179 Ft) jelent ezer emberenként. Fel lehet persze srófolni személyes adatinkat, ha például milliomosok vagyunk, épp babát várunk, pénzügyi terméket keresünk vagy autót vásárolnánk, de ekkor is jellemzően 0,5-1 dollár közé esik csak az értéke. Itt érhető el a kalkulátor: https://ig.ft.com/how-much-is-your-personal-data-worth/

A Facebook esetében nem tudjuk, pontosan milyen mélységű adatokat kerültek a Cambridge Analytica-hoz, de választások előtt, durván 50 millió felhasználó 5 esetén már jelentős összeg is lehet. Persze mindez messze eltörpül a Facebook kapitalizációjának zuhanásához képest. A befektetők reakciója érthető, hiszen a botrány után felgyorsulhatnak a szabályozói szigorítások, és a bevételeket, egyéb pénzügyi várakozásokat is az új helyzethez kell igazítani.


Források: MBH Pannónia Alapkezelő

1 https://gizmodo.com/5904129/heres-how-much-body-parts-cost-on-the-black-market
2 https://www.telegraph.co.uk/technology/news/12012191/How-much-is-your-personal-data-worth.html
3 https://www.theguardian.com/news/datablog/2014/apr/22/how-much-is-personal-data-worth
4 https://datacoup.com/docs#how-it-works