Támogatási program indul egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére

A magyar tulajdonú vállalatok részvétele az egészségpiacon elenyésző, ezért indított a kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – közölte Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta, a Magyarországon forgalmazott egészségügyi termékeknek mindössze 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány akár a 70-80 százalékot is eléri. Továbbá Gion Gábor hozzátette, hogy legalább azt el kell elérni, hogy a különböző veszélyhelyzetek esetén a kritikusnak ítélt egészségügyi termékekből önellátó legyen az ország. Ennek meghatározásakor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását veszik figyelembe, s a támogatást is elsősorban ezen termékek gyártóinak szánják. A támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítése is létrejöhet.

A pontos összeghatárokat még nem határozták meg, de a nyár végére – amikor várhatóan a pályázat megjelenik – ez is tisztázódik, de az biztos, hogy nem akarják „elaprózni” a támogatást – részletezte az államtitkár.

Forrás: kormany.hu