Társadalmi egyeztetés a 2021-2027-es uniós pályázatokról

A jövő év első negyedévében várhatóan megjelenteti a kormány az új EU-s ciklus forrásaiból az első pályázatokat, amelyek a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a családoknak szólnak – jelentették be az új EU-pénzek kapcsán várható menetrendet és főbb kereteket – írja a Portfolio.hu. 

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára jelezte, hogy mától elérhetővé teszik a 2021-2027-es uniós ciklus alap dokumentumát, az ún. Partnerségi Megállapodást, hogy elindítsanak egy várhatóan 3 hónapig tartó társadalmi egyeztetést, amely kapcsán nyitottak az észrevételre és amelyeket heti gyakorisággal terveznek majd megválaszolni.

Ágostházy Szabolcs a sajtótájékoztatón felvázolta az 2021-2027-es ciklus forrásfelhasználásának főbb kereteit, amelyek az alábbiak:

 • A 7 éves keretköltségvetésből 35,1, a NextGenerationEU nevezetű új keretből pedig várhatóan 16,2 milliárd eurónyi forrásra lesz majd jogosult az ország, azaz hatalmas pénztömegről beszélünk, ami a pénzköltés édes terhét jelenti majd, hiszen 6-7 év alatt kell ennyi pénzt jól felhasználni.
 • Alapvetően nem változik az intézményszeri struktúra a mostani ciklushoz képest, azért, ert ez már egy bizonyított, Brüsszel által auditált rendszer és így lehetővő teszi a minél gyorsabb forrásfelhasználást. Így tehát ugyanazok az Iránytó Hatóságok és koordinációs szervezetek maradnak, annyi lesz a különbség, hogy a NextGenEU miatt létrejön egy újabb koordinációs központ, várhatóan a Miniszterelnökségen.
 • Mától elérhetővé teszik a palyazat.gov.hu-n az új Partnerségi Megállapodás tervezetét, hogy ezzel elindítsák a társadalmi egyeztetést, ennek keretében várják online is a szakmai hozzászólásokat, illetve terveznek céges rendezvényeket roadshowkat is, és várhatóan január végéig tart ez. Ezután március végéig kell benyújtani a végleges anyagot, majd ez alapján az Operatív Programokat várhatóan jövő nyáron hagyja majd jóvá az Európai Bizottság, az első éves előlegkifizetések pedig a jövő év harmadik negyedévében várhatók.
 • A fentiek mellett azonban nem vár jövő őszig a kormány az első új uniós pályázatok meghirdetésével, hanem a legelső kiírások már jövő tavasszal kijöhetnek. Az a terv, hogy elősorban a kkv-knak és a családoknak szóló pályázatokkal jöjjenek ki leghamarabb, hogy ezzel is segítsék a szereplőket a vírushelyzet mellett, az állami infrastrukturális jellegű beruházási pályázatokat kicsit időben hátrébb tolják. Ahogy 2014-ben, úgy most is ugyanabból a két Operatív Programból jönnek majd az első pályázati kiírások, csak átnevezik az OP-kat, így tehát a GINOP helyett VIOP nevű (Versenyképességi és Innovációs Operatív Program), valamint a KEHOP helyett a ZIOP nevű programból (Zöld Infrastruktúra Operatív Program).
 • A következő hónapokban több bejelentés is lesz az új ciklus forrásfelhasználásáról, de azt már most hangsúlyozta az államtitkár, hogy jelentős mértékű egyszerűsítést terveznek a pályázati rendszerben, ami kedvező lesz egyaránt a pályázóknak és az intézményrendszernek is, a lehető leggyorsabb döntéshozatali mechanizmussal biztosítják a forrásokat a gazdasági szereplőknek.
 • Az új Operatív Programok neveit és a 7 éves cikluson belüli forrásarányait is jelezte az államtitkár: a VIOP súlya 30%-os lesz és fele-fele részben oszlik majd meg vállalkozásfejlesztési és innovációs (KFI) célok között, a ZIOP súlya 19%-os lesz. Utóbbi kapcsán jelezte: a jelenleginél jóval nagyobb mértékben fogják segíteni a gazdaság zöld átállítását és nemcsak az uniós klímavédelmi célokra lőnek, hanem annál többre.
 • Mobilitás fejlesztési OP alapvetően az IKOP utóda lesz, 20%-os lesz a súlya a 7 éves keretben, és az IKOP-ban megkezdett projekteket folytatják, zöld átállást célzó projekteket csinálnak belőle (vasút, vidéki úthálózat fejlesztése).
 • A humánfejlesztési OP a szociális, kulturális és oktatási programokat finanszírozza majd, 7%-os lesz a súlya a 7 éves keretből.
 • A korábbi TOP helyett Versenyképes Magyarország Operatív Program lesz (VMOP), aminek a súlya 13%-ról 20%-ra nő és itt az a cél, hogy a területi önkormányzatokat fogják bevonni az egyeztetésbe, illetve a végrehajtásba (feltehetően a megyei önkormányzatokat, nem a települések önkormányzatait).
 • A digitális megújulás Operatív Program a jelenlegi struktúrától eltérően nem annyira a kormányzati szervek digitális átállását finanszírozza majd, hanem az állami szolgáltatások piac és családi felhasználók felé való megteremtését, javítását. Az a cél, hogy ezeket a szolgáltatásokat a lehető legnagyobb mértékben hozzáférhetővé tegyék az embereknek.
 • A legkisebb keretösszegű Program a magyar akvakultúra fejlesztését támogatja.
 • A NextGenerationEU-n beüli legnagyobb forrástömeg felhasználásáról (RRF, nemzeti reformprogram) már zajlanak az egyeztetések a Bizottsággal, várhatóan 2 héten belül ezt is benyújtja a kormány Brüsszelnek és ekkor azt az anyagot is kiteszi társadalmi egyeztetésre. Az anyagban 9 fejlesztési terület lesz.

A 2021-2027-es keretköltségvetést és a NextGenerationEU-t is 350-es euró/forint árfolyam mellett tervezik.

Forrás: portfolio.hu