Új segítség a vállalkozásoknak – nulla százalékos kamattal igényelhető hitel!

A vállalkozások számára visszatérítendő támogatásokat nyújtó, új értékesítési hálózat jön létre. Május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás az MFB Pontok hálózatában.

Lezárult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárása a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások új értékesítési hálózatának kialakítására. Az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton – közölte az MFB.

Az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat az első hiteltermékkel – nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

700 milliárdos keret a vállalkozásoknak

Az 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél a kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amelynek mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány a ciklus első felében – írják a közleményben.

Az európai uniós, visszatérítendő források kialakításával, illetve az új értékesítési hálózat megszervezésével a kormány az MFB-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására. Az MFB stabil, tőkeerős, a legszigorúbb törvényi előírások mentén működő hitelintézeti partnereket keresett, melyek vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. A kiválasztott közvetítő hitelintézetek minimális költségelismerés mellett teljesítményalapon, a kihelyezés arányában tarthatnak igényt közvetítői díjra, de ezt a költséget az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Ilyenre még nem volt példa Magyarországon

Az előző uniós ciklus tapasztalatai alapján az MFB új modellt dolgozott ki a visszatérítendő források közvetítésére. A legfontosabb újdonság, hogy az új rendszerben a közvetítő helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot, így a vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. Május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

Az MFB a hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük – az új modell egyik fő célja a minél szélesebb körű forráskihelyezés.

Az MFB Pontok lehetőséget adnak arra, hogy az EU-s hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeken kívül az MFB a saját, kedvező feltételekkel elérhető pénzügyi termékeit is minél több kedvezményezetthez jutassa el országosan. Az MFB Pontok hálózatának köszönhetően ezeket a termékeket egységesen, egyszerűen és gyorsan lehet akár a kisebb településen működő vállalkozásokhoz is eljuttatni.

Még több MFB Pont nyílhat

A kormány április 18-án megjelent határozatának értelmében az ütemezésben szereplő 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd, illeszkedve az ügyféligényekhez. Az MFB Pontok végleges számára az MFB tesz javaslatot, és május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására, ezzel tovább bővülhet az MFB közvetítő partnereinek száma. A hálózat kiépítésének végső határideje nem változott, december 31-ig minden MFB Pont a vállalkozók rendelkezésére áll majd.

Az MFB a közbeszerzés kiírásával a legátláthatóbb megoldást választotta a rendszer kialakításához, amivel elébe ment a lassú brüsszeli döntéshozásnak – jelentősen lerövidítve a hálózat kialakításának időtartamát. Az összesen 14 tárgyalási forduló után megszületett döntést követően a négy hitelintézet április 20-án írta alá a közvetítői szerződéseket. Ezzel Magyarország élen jár az Európai Unióban a visszatérítendő források rendszerének kialakítása terén.
Napi.hu