ÚJ – Támogatás megújuló alapú áramot termelő rendszerek telepítésére

2017. tavaszán jelenhet meg a KEHOP-5.1.2-17 kódszámú „Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével” című felhívás. A pályázat kizárólag a hálózatra visszatermelő rendszereket támogatja, nem a háztartási felhasználást. A támogatás 1000 és 3000 milliárd forint között igényelhető összeg, akár 45%-os támogatási intenzitással. A támogatási kérelmeket kizárólag vállalkozások nyújthatják be. Bővebb információ és előminősítésre való jelentkezés alább!

A felhívás során támogatható tevékenységek:

  • Hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú villamosenergia termelés és a megtermelt energia értékesítése
  • Hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú kapcsolt hő és villamosenergia termelés és a megtermelt hő és villamos energia értékesítése

Egy támogatási igénylésen belül kizárólag egy megújuló technológia alkalmazása történhet. A megvalósítható technológiák a szilárd biomassza alapú rendszer, szennyvíztelepi biogáz alapú rendszer, egyéb biogáz alapú rendszer, depónia gáz alapú rendszer, napelemes rendszer, vízerőmű és geotermikus rendszerek.

Szélenergiát hasznosító rendszerek kiépítése nem megengedett!

A támogatásra az alábbi vállalkozások lehetnek jogosultak:

  • Korlátolt felelősségű társaság (GFO 113)
  • Részvénytársaság (GFO 114)
  • Európai részvénytársaság (GFO 141)

A felhívás célkitűzése, hogy ösztönözze a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, így a hálózatra termelő, nem épülethez kötött megújuló energiaforrás alapú zöldáram-termelést szolgáló technológiák kialakítását. A támogatott fejlesztéseknek hozzá kell járulniuk a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A támogatási minimális mértéke az összes elszámolható költség 10%-a, maximális mértéke az összes elszámolható költség 45%-a. Utóbbi akkor lehetséges, amennyiben a környezetvédelmi beruházási költség a beruházás összköltségén belül külön beruházásként vagy egy már működő létesítmény új, jól azonosítható többletkomponenseként meghatározható.

A pályázat benyújtásának határideje egyelőre még nem ismert.

Forrás: Pályázati Hírek