Újabb 15,9 mrd Ft támogatás jut társadalmi vállalkozások fejlesztésére

További 15,9 milliárd forint uniós támogatást biztosítanak a 2014-2020 közötti ciklusban a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a társadalmi vállalkozások fejlesztésére – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkozáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, egy nemzetközi konferencián.

Az államtitkár a társadalmi vállalkozások nemzetközi konferenciáján és vásárán tartott előadásában elmondta, hogy a felhívásra több mint 400 szervezettől 15 milliárd forintot lefedő projektötlet már be is érkezett.

Kiemelte, hogy a szociális foglalkoztatás területén 2016 óta 177 társadalmi vállalkozás 7,2 milliárd forint támogatásban részesült a Ginop által.     Bodó Sándor ismertette, hogy 2010-ben foglalkoztatási fordulat történt a magyar munkaerőpiacon. A foglalkoztatottság jelenleg megközelíti a 4,5 milliót, szemben a nyolc évvel korábbi 3,7-3,8 millióval. Hozzátette, hogy a növekedést jelentősen támogatták azok a programok is, amelyek az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával indultak.

A szaktárca tájékoztatása szerint 2010-ben Európában több mint 14 millió ember dolgozott a szociális gazdaságban, civil és nonprofit szervezeteknél, valamint szövetkezetekben az unió tagállamainak munkaerőpiacain. Szintén 2010-ben Magyarországon a munkavállalók 4,7 százaléka dolgozott a szociális gazdaságban, 2015-ben ez az arány 5,6 százalékra nőtt, míg az EU tagállamaiban 6,5 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

A társadalmi vállalkozások konferenciáját és vásárát az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) rendezte meg az érintett vállalkozások és szövetkezetek tapasztalat- és tudáscseréjének elősegítése érdekében. Az OFA több mint 25 éves múltra tekint vissza, jelenleg gazdasági társaságként működik, a tulajdonosi jogait a Pénzügyminisztérium gyakorolja.

 

Forrás: kormany.hu