Újabb 65 milliárd forint EU-s pénz válik elérhetővé!

Még a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely ismét módosítja a gazdaságfejlesztési uniós pályázatok 2015-ös menetrendjét. A következő napokban 18 felhívás jelenik még meg.

Eddig a 2015-re tervezett mintegy 60 gazdaságfejlesztési uniós pályázatnak a fele jelent meg, s a következő napokban további 18 felhívást tesz közzé a szaktárca. Ebből hét szól közvetlenül a vállalkozásoknak, a többi pedig úgynevezett kiemelt projekt. Ugyanekkor, mint azt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) megtudtuk, hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat is, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) 2015. évi fejlesztési keretét módosítja. Ebből derül majd ki pontosan, hogy végül is ebben az évben mennyi pályázatot, milyen keretösszeggel írtak/írnak ki, s melyek csúsztak át a következő évre. Ez már véglegesnek tekinthető, hiszen csak pár munkanap van hátra az évből. A korábban meghirdetett menetrendeket nem igazán sikerült megtartani.

Az NGM lapunknak küldött tájékoztatása szerint még az év végéig közel 88 milliárd forintnyi uniós támogatás válik elérhetővé. Ebből 65 milliárd forintot közvetlenül a vállalkozások pályázhatnak meg. A többi között ipari parkok fejlesztésére 6 milliárd forint, logisztikai szolgáltató központokra 4 milliárd forint, beszállítói integrátorok támogatására 20 milliárd forint lesz. A támogatási kérelmek benyújtása leghamarabb a felhívás meghirdetését követő 30 nap múlva lehetséges, így a beadási időszak mindenképpen 2016-ban indul.

Ezek mellett közel 23 milliárd forint jut kiemelt projektekre, amelyeknek a lényege, hogy megvalósulásuk hozzájárul az operatív program gazdasági-társadalmi céljaihoz, egyértelmű, mérhető és elérhető céljaik vannak, költséghatékonyak, megfelelően előkészítettek, így gyorsan megvalósíthatók. A még idén várható kiemelt projektekből az egyik pénteken meg is jelent, a 10 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése című felhívást Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár mutatta be. A pályázók minimum 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a Bejárható Magyarország Program –  az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal, aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül – megállóhelyeinek kialakítására. A pályázati felhívás a gyalogos, a kerékpáros, a lovas, a vitorlás és a kenus útvonalakra terjed ki.

Legutóbb októberben módosította a kormány a gazdaságfejlesztési uniós pályázatok kiírásának menetrendjét, mondván, hogy újragondolták és jobban az igényekhez igazították a támogatásokat.

 

Vs.hu