VIDÉK KONFERENCIA – Századvég Konjunktúrakutató

„Az uniós forrásokból gazdaságfejlesztésre, településfejlesztésre és zöld programokra lesz több pénz” – mondta Dr. Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2021 rendezvényén csütörtökön Budapesten. A konferencián részt vett Csikász Gábor agrár szakértőnk, aki beszámolt nekünk az elhangzottakról.

A kormány célkitűzése, hogy 2030-ra hazánk az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon, és az ország minden szegletében egyaránt megtalálják számításaikat az ott élők és oda költözők. A gazdaságfejlesztés, versenyképesség, infrastruktúrafejlesztés, munkahelyteremtésen túl a fókuszban a kevésbé fejlett területek modernizációja és fejlesztése, illetve a vállalható zöld és digitális átmenet lesz.  

Az operatív programokban a szakterületenkénti források jelentős bővülése várható a gazdaságfejlesztés, infokommunikációs területén közel 600 milliárd forint összegben, illetve a településfejlesztés és turisztika területén mintegy 1.000 milliárd forint nagyságban.

Fontos cél a következő fejlesztési ciklusban, hogy kistelepülésen élni senkinek ne jelentsen hátrányt. Ehhez el kell érni, hogy megerősödjön az agrárium és megerősödjenek a vidéki kis- és középvállalkozások.