Zöld kötvényeket bocsátott ki a Baromfi-Coop Kft.

A jegybank Növekedési Kötvényprogramjának keretében végrehajtott tranzakció során a társaság 23 milliárd forintot vont be zöld célokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására. A 10 éves futamidejű kötvényekre mindösszesen 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett, az aukción kialakult átlaghozam 2,7331% lett.

A környezeti, fenntarthatósági szempontoknak az élelmiszeripar egy különösen kitett ágazata, gondoljunk csak az üvegházhatású gázok kibocsátására, a vízhasználatra, a termelés ökológiai hatásaira. A Baromfi-Coop Csoport beruházásai a fenntartható körforgásos gazdasági modellt szolgálják, ezért az ezt támogató Zöld Finanszírozási Keretrendszer felállítása egy újabb mérföldkő a magyar zöld kötvény piacon. Örülünk, hogy szakértelmünkkel hozzá tudunk járulni ügyfelünk üzleti céljaihoz és ezzel együtt egy fenntarthatóbb és zöldebb gazdaság kialakításáhozmondta Döbrönte Katalin az MBH Consulting stratégiai tanácsadási üzletágának igazgatóhelyettese

A közleményük szerint a zöld kötvényhez kapcsolódó beruházások 2021-2023 közötti időszakban zajlanak le, megvalósításuk nyomán a Baromfi Coop Kft. jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újra hasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.

A menedzsment kiemelt küldetése a fenntartható baromfihús-termelés megvalósítása, a felhasznált természeti erőforrások maximális védelme. Ennek megfelelően a cégcsoport valamennyi jövőbeli beruházása kapcsán szigorú környezetvédelmi célok teljesítését irányozza elő” – hangsúlyozta Bárány Péter, a Baromfi Coop Kft. tulajdonos ügyvezetője.

A zöld kötvény kibocsátása két éven belül már a második jelentős kötvénytranzakciója volt a Baromfi-Coopnak: 2019 novemberében, szintén az NKP keretében került sor közel 30 milliárd forintos forrásbevonásra, amelyet a társaság részben akvizíciókra, részben új beruházásokra, részben pedig korábbi hitelek kiváltására fordított.

A Baromfi-Coop a Bárány család 100 százalékos tulajdonában lévő Master Good cégcsoport baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalata.