Zöld Nemzeti Bajnokok Program: 50 %-os GINOP pályázat indul

A zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztése érdekében Zöld Nemzeti Bajnokok Programot hirdetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv keretében. A teljes forrás első körben 3,85 milliárd forint; a gyártócégek 20-100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak 50%-os támogatási intenzitással.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyarországi zöld gazdaságot ösztönző program támogatási kerete a többszörösére is nőhet, ha a pályázói igények indokolnák azt.

A program a zöld gazdaság öt területéről várja a jelentkezéseket:

• Az energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló hazai gyártók.
• Az egyszer használatos műanyagtermékek kiváltására kapacitásokat fejlesztő cégek.
• Víz felhasználás hatékonyság fejlesztésére kapacitásokat bővítők.
• Az elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártók megerősítése.
• A másodlagos forrásból származó alapanyagokat felhasználó gyártók megerősítése. Ezt körkörös gazdaságnak szoktuk nevezni. Azokat erősítenék ennek keretében, amelyek hulladékokat használnak fel és ezeket teszik elérhetővé alapanyag formájában.

A programot hétfőn bocsátja társadalmi egyeztetésre a minisztérium. A kormány arra számít, hogy a társadalmi egyeztetés egy hét alatt lezajlik. Június közepétől az érdeklődők beadhatják a kérelmüket egy előminősítésre az IFKA-hoz és az előminősítés után tudnak a pályázaton indulni.

 

Forrás és tervezet: palyazat.gov.hu