Az elmúlt egy évtizedben, a legtöbb vállalat valamilyen formában belekóstolt a digitális transzformációba. Ennek hatására, folyamatosan nő a mindennapi munkánk során előállított adatok mennyisége, és az információs technológia által támogatott munkafolyamatok száma. Az MBH Consulting Zrt. elsők között kezdett ügyfelei számára adatalapú üzletfejlesztési, folyamatbányászati területen tanácsadási szolgáltatásokat nyújtani.

Mi az a Folyamatbányászat?

A folyamatbányászat olyan, az informatikai rendszerekben rögzített digitális „lábnyomok” elemzésén alapuló módszertan,
amely akár valós időben, akár off-line adatbetöltéssel elemzi a folyamatok lefutását. Egy olyan okosmegoldás, amely digitális lenyomatokat elemezve optimalizálja az üzleti folyamatokat.

Ez a módszer alkalmas

  • a rejtett folyamat problémák, a nem hatékony, ismételt, többszörös vagy fölöslegesen több munkatárs általi munkavégzés felderítésére,
  • illetve az ügyfélélményt kiemelten befolyásoló problémák és a működési kockázatokat jelentő tevékenységek azonosítására.

Hogyan történik a folyamatok elemzése?

Első lépés az adatforrások azonosítása és az adatok kiválasztása
Minden esetben egyéni preferenciák szerint történik a vizsgálni kívánt folyamatok és a bennük rejlő adatok kiválasztása.

Adatok beolvasása és elemzése
Az ily módon megismert folyamat informatikai rendszerben való leképezésének vizsgálata és a szükséges adatok kinyerése után az adattáblák a folyamatbányászati eszközbe kerülnek betöltésre

Eredmények kiértékelése
A kinyert információk mentén összehasonlítjuk a jelenlegi és a jövőbeli, illetve a legjobb gyakorlatok szerinti folyamatokat, vizsgáljuk a folyamatintegritást. Az elemzés eredménye alapvetően meghatározza a fejlesztési potenciálokat, a hatékonyság növelést.

Milyen szervezetek számára ajánlott a folyamatbányászat alkalmazása?

Azoknak a szervezeteknek ajánljuk a folyamatbányászatot, ahol a vizsgálandó folyamat végrehajtása informatikai rendszerrel támogatott, és kellő számú eset áll rendelkezésre a folyamatok elemzéséhez.

Melyek folyamatbányászat szolgáltatásunk egyedi jellemzői?

  • vizualizációs megoldásokkal nyújt segítséget a folyamatok valódi lefutásainak megértéshez
  • hatékonyan irányíthatja a különböző szervezetfejlesztési elképzeléseket
  • dinamikus kontrollrendszereivel lehetőséget teremt akár valós idejű folyamatmenedzselésre
  • segítségével a vállalati folyamatokat hatékonyan tudjuk szabványosítani
  • új lendületet adhat az Ipar 4.0 típusú fejlesztésekhez
  • lehetőséget teremt hatékony robotizációs folyamatfejlesztési megoldások gyakorlatba ültetéséhez
  • gépi tanulással ötvözve jobb előrejelzéseket és terveket tudunk biztosítani ügyfeleink rendszereihez.
A tanácsadói piacon egyedülálló gyakorlatunk a leghatékonyabb módszerek szinergiáira építkezik, ez biztosítja a befektetett energia gyors és kézzel fogható megtérülését.