0%-os EU-s hitel indul KKV-k számára

Ősszel indul a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram” című (GINOP-8.3.5-18 kódszámú) pályázat. Az új konstrukcióban összesen 60 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, akár kezdő vállalkozások számára is.

A portfolio.hu összesítése szerint a hitelprogram azért is kedvező, mert tág a meghatározott célrendszere. A fő cél ugyanis a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása. Ezen felül az is cél, hogy olyanok jussanak hozzá a kedvezményes forráshoz, amelyek nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni (réspiacok finanszírozása). A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, ami javítja a technológiai felkészültséget. Az ősszel induló hitelprogram keretében igen jelentős összeg, 60 milliárd forint áll rendelkezésre.

A konstrukció keretében elérhető kölcsön összege minimum 1 millió, maximum 50 millió forint, ténylegesen 0%-os kamattal, mely az MFB Pontok valamelyikén igényelhető. Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, vagy szerződésmódosítási díj nem kerül felszámításra. A kölcsönt akár új, kezdő vállalkozások is igényelhetik, de csak legfeljebb 25 millió forintig.

Az elvárt saját forrás mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a, amelynek felhasználását a végső kedvezményezettnek csak legkésőbb az első folyósításkor kell igazolnia.

A portfolio.hu kiemeli, hogy a projektek megvalósításának helye csak a Végső Kedvezményezett Magyarországon, Közép-Magyarországi régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet.

További fontos megkötés, hogy a projekt fizikai és pénzügyi megvalósítását a szerződéskötést követő 6 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben 3 hónappal meghosszabbítható.

A hitelprogramról bővebben itt olvashat.

Forrás: palyazat.gov.hu, portfolio.hu