3 milliárd forint keretösszegű kutatói pályázat indul

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal idén is meghirdeti az „Élvonal – Kutatói kiválósági programot” melynek keretében a világ tudományos élmezőnyébe tartozó kutatók évi 60 millió forintos támogatást is nyerhetnek – közölte a Világgazdaság.

Az Élvonal programra idén is tematikus korlátozás nélkül lehet pályázni. A pályázó vezető kutatónak a tudományterületén a legjobb 10 százalékba kell tartoznia, és jelentős kutatási, témavezetési tapasztalattal kell rendelkeznie. Ennek megítéléséhez a pályázati kiírás szerint a kutató elmúlt 10 évben megjelent tudományos közleményeinek hatása szolgál alapul.

Az NKFI Hivatal elnöke, Pálinkás József szerint a felhívással „a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, élvonalba tartozó vezető kutatóknak igyekeznek Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is versenyképes feltételeket biztosítani, elősegítve ezzel, hogy egy-egy tudományterületen világszerte jegyzett kutatóhelyek jöhessenek létre Magyarországon.

A program hárommilliárd forintos keretösszeggel indul, és a pályázók egy 5 éves időszakra összesen 300 millió, tehát évente 60 millió forintos támogatásban részesülhetnek, melyet kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, illetve ígéretes kutatási projektjeik magyarországi megvalósítására használhatnak fel. A pályázat fő célkitűzése, hogy több, a nemzetközi összehasonlításban versenyképes eredményeket produkáló kutatócsoport jöjjön létre, valamint hogy a kutatócsoportok fenntartható finanszírozását segítse. Az NKFI közleményében kiemeli, hogy az elnyerhető mintegy egymillió eurós támogatási összeg a nemzetközileg legelismertebb kutatók számára is biztos perspektívát jelent magyarországi kutatóhely létrehozásához. A nyertes kutatók vállalják, hogy a támogatási időszakban pályázatot nyújtanak be az Európai Kutatási Tanácshoz (ERC) is.

Az NKFI felhívása itt érhető el.


Forrás: Vg.hu, nkfih.gov.hu