A jelenlegi a leghosszabb bika piac?

Egyik kedvenc oldalunk a visulacapitalist.com szemléletes cikkben tesz történelmi áttekintést a modern kori tőzsdei emelkedések lefolyásáról.

A második világháború óta tizenegy tartós emelkedő fázis volt megfigyelhető az S&P 500-ban, egy időtengelyen, a leghosszabb szakaszokat külön is kiemelve, ez így néz ki:

Az 1990 és 2000 között tartó időszak a leghosszabb és egyben a legnagyobb növekedést magában foglaló trend volt eddig, amikor is az S&P összesen 418%-ot emelkedett, amely éves bontásban 19%-os emelkedésnek felel meg!

A leghosszabb emelkedő piac titulus azonban hamarosan megdőlhet, ugyanis 2018 augusztus végére a jelenleg is tartó bika piac lehet a leghosszabb emelkedő fázis a modern kori történelemben. Az emelkedés mértéke – a 2009-es mélyponthoz képest – több mint 300%. A jelenlegi fázist kevésbé meredek emelkedés jellemezte, mint 90-es évekbeli „elődjét”, ugyanakkor, így is évi 16% fölötti emelkedést produkált.

 

Érdekes végignézni, hogy milyen folyamatok vezettek a korábbi emelkedő fázisok végéhez – 1950-tól napjainkig.

A második világháború utáni újjáépülő világ szinte törvényszerűen nagy emelkedést eredményezett a piacokon.  A források vegyesen a Sputnik fellövését, Eisenhower szívrohamát és a magyar forradalom kirobbanását tekintették a piaci félelem lehetséges forrásaiként.

Az 1970-es évek felívelését az iráni forradalom okozta 1979-es energiaválság és a vele járó kétszámjegyű infláció törte meg.

A Reagan-éra alatti felívelés volt a legintenzívebb időszak, éves 26,7%-os átlagos emelkedéssel. A végső fázis emblematikusabb jelképe lett az 1987. október 19.-én lezajlott „Black Monday”, amikor a Dow Jones index majd 22%-os eséssel zárta a napot. A túlfeszített emelkedésen kívül, az elszálló kormányzati deficit, a számítógépes kereskedési rendszerek elterjedése és a befektetők körében eluralkodó csordaszellem volt okolható a hirtelen esésért.

A 90-es évek emelkedése, a 2000-es Dotcom lufi kipukkanásával végződött, maga alá temetve a technológiai cégek jelentős részét. A piaci bizonytalanságot csak fokozta a 9/11 terrortámadása.

A 2002 és 2007 közötti időszak emelkedésének a 2008-as világgazdasági válság vetett véget. Mindannyian emlékezhetünk még, hogy az olcsó hitelek, az addig megállíthatatlannak hitt ingatlanpiaci emelkedés és a kockázatok toxikus eszközökbe való csomagolása mekkora pénzügyi Armageddont okozott akkor.

 

A jelen legfontosabb kérdése az, hogy milyen esemény bekövetkezte vethet véget a jelenlegi fázisnak?

 

  • Az eddig támogató, csökkenő hozamkörnyezet határozottan megváltozni látszik. Több mint 30 év után szignifikáns emelkedés figyelhető meg a tíz éves amerikai kötvényhozamokban.

  • A kereskedelmi háborúk kiújulása. A globalizációval karöltve az elmúlt években fokozatosan leépültek a külkereskedelmet gátló tényezők.

 

  • Geopolitika konfliktusok sokasodása, populizmus térnyerése. Bár az Észak-Koreai helyzet egy békésebb jövőt vetít elénk, a felszín alatt nagyon is törékeny a béke a világ több pontján.

 

  • Az egységes Európa gondolata sokkal kevésbé fajsúlyos, mint korábban, erősödő irány a szeparatizmus és a nemzetállamokban való gondolkodás.

 

Bármi is lesz végül az, ami elhozza a mostani gazdasági expanzió és a tőzsdei áremelkedés végét, abban biztosak lehetünk, hogy sokkal közelebb vagyunk időben a bika piac végéhez, mint annak kezdetéhez. A legfontosabb kérdés az, hogy lufipukkanást fogunk-e hallani, vagy csak egy hosszabb-rövidebb ideig tartó szisszenést, amely még egyben tartja a léggömböt, amit újra lehet majd pumpálni. Szerintünk inkább ez utóbbinak van nagyobb esélye.