Az MBH Consulting Nagyvállalati workshopja

Az MBH Consulting Zrt. immár tizedik alkalommal tartott online workshopot az eu-s fejlesztési források bevonásának lehetőségeiről. A szeptember 15-ei tájékoztatót Spendel Mónika, Dr. Molnár Tímea vezető tanácsadók, illetve Csikász Gábor agrár szakterületi vezető tartották. A résztvevők fontos információkat kaptak a nagyvállalati beruházások pályázati finanszírozásáról (HEPA, NBT, EKD), a K+F forrásokról és az élelmiszeripari beruházásokról.

Az online rendezvényen ismertetett felhívások lehetőséget biztosítanak a vállalkozások, a gazdálkodók számára, hogy fejlesztési forrásokat vegyenek igénybe beruházásaik megvalósítására.

Spendel Mónika tájékoztatójában elmondta, hogy a HEPA- Külpiaci növekedést támogató program keretén belül 2021. szeptember 1-től nyílt meg a pályázat (beruházási koncepció) beadásának lehetősége, 10 milliárd Ft keretösszeggel. A minimum 500 millió Ft és maximum 4 milliárd Ft támogatás, maximum 50%-os intenzitással támogat minden iparágat, a külföldi beruházásai megvalósításához. Az EKD- Egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatás keretén belül folyamatosan van lehetőség hazai források bevonására nagyvállalatok és KKV-k számára, amennyiben a beruházás megvalósításától függően minimum 5, illetve 10 millió eurós nagyságrendű beruházást valósítanak meg. Az NBT-Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében minimum beruházási összköltség 100 millió Ft. A minimum beruházási összköltség 100 millió Ft, azon hazai vállalkozások számára, melyek nagyvállalkozások vagy középvállalkozások, amennyiben a kapcsolt vállalkozásaival egybeszámított éves átlagos statisztikai állományi létszáma eléri a 150 főt.

Molnár Tímea ismertetőjében elmondta, hogy 2021. negyedik negyedévében nyílik meg a K+F pályázatok benyújtásának lehetősége a Mikro-, KKV, nagyvállalat, konzorciumban egyetem, kutatóhely számára. Ezek minden esetben magas újdonságtartalommal bíró új piacképes termék vagy szolgáltatás kifejlesztését támogatják. A GINOP Plusz-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése, ahol csak Budapesten kívüli megvalósítási helyszínnel lehet pályázni, illetve nem támogatható tevékenység: szoftverkiadás, távközlés, IT szolgáltatás, adatfeldolgozás, web-hosting, világháló-portál szolgáltatás. A Piacvezérelt KFI (PKFI) esetén pedig csak budapesti megvalósítási helyszín lehetséges. Elhangzott továbbá, hogy a támogatást igénylőknek rendelkezniük kell a NKFI Hivatal kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményével. A Gyorsítósáv pályázat a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok KFI tevékenységének támogatására. Fontos kitétel még a pályázó cégek számára, hogy legalább 25%-ban kutató(k) és/vagy PhD fokozattal bíró(k) legyenek a tulajdonosok.

A Vidékfejlesztési Program részeként jelent meg az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése, mely egészen 2022. február 8-ig lesz nyitva a tervek szerint. A kiírás alapján a 200 milliárd Ft-os keretében élelmiszer feldolgozó és borászatok indulhatnak. A pályázat intenzitása 40-50%, a támogatás összeget 100 millió Ft és 5 milliárd Ft közötti.

Tekintettel arra, hogy a következő hónapokban több Operatív Program kapcsán is új kiírások megjelenése várható, illetve a 21-27 időszak fontos tervezési ütemei zárulnak, az MBH Consulting Zrt. további tematikus online és offline workshop-ok szervezésével kívánja segíteni a hazai vállalkozások, célzottan az agrárium szereplőinek felkészülését.

Októberi agrár rendezvénysorozatunk keretében workshopjainkon a pályázati lehetőségek mellet együttműködő partnereink is tartanak előadásokat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Találkozzunk a következő workshopunkon!

  • Győrben 2021. október 14-én
  • Debrecenben október 20-án
  • Szegeden október 27-én.