ESG auditálás és minősítés #4

Az előző részben arról volt szó, hogy az ESG jelentéstételnek mik a legfontosabb alapkövei, hogyan érdemes nekikezdeni, milyen típusú jelentéseket különböztetünk meg, illetve, hogy milyen keretrendszerek mentén kell ezeket elkészíteni. A megfelelő módszertan és keretrendszer kiválasztásához, illetve a jelentés elkészítéséhez egyaránt tanácsadók bevonását javasoltuk.

Ezt és a következő cikket a téma iránt élénkebben érdeklődő olvasók számára ajánljuk, akiket foglalkoztat az ESG auditálás folyamata, illetve az ESG minősítésről és rangsorokról is szeretnének képet kapni.

Auditálás

A nagyvállalatok esetében, a jelentéstétel során javasolt belső minőségbiztosítási rendszer alkalmazása, mely keretében a jelentésben megjelenő információkat az igazgatóság, a felügyelőbizottság és az audit bizottság is jóváhagyhatja. Emellett erősen ajánlott (van, akinek már kötelező lsd. CSRD) az ESG adatok hitelességének bizonyítása érdekében, egy a társaságtól független, külső, megfelelő szakértelemmel és licensszel rendelkező auditor szolgáltatás igénybevétele. A tapasztalt Certified Public Accountant (CPA) és könyvvizsgálók a legalkalmasabbak az ESG audit szolgáltatások elvégzésére. A vállalatok ESG-audit segítségével ellenőrizhetik, hogy a kockázatok, lehetőségek és hatások, valamint mérésük és jelentésük módja pontos-e, és összhangban van-e az elfogadott szabványokkal.

Az auditálás során az üzleti folyamatok mélyreható ismerete, valamint az információk gyűjtésére, elemzésére és jelentésére szolgáló eljárások értékelése révén az auditorok azonosítják az ESG hiányosságait, felmérik a kockázatot, és javasolt mérséklési lehetőségeket dolgoznak ki. Az audit módszertanát a jelentésnek szintén tartalmaznia kell.

ESG minősítés

Az ESG minősítések (és rangsorok) lényege abban rejlik, hogy segítenek eligazodni a befektetőknek és döntéshozóknak, hogy az adott vállalat az ESG szempontokat mennyire veszi figyelembe. A minősítést szintén csak külső fél készítheti, aki nem vett rész a jelentés készítésében. Sokféle ESG minősítés létezik, melyek között igen komoly eltérések is mutatkozhatnak. Ezek módszertana és mélysége is nagymértékben különbözhet egymástól, ami nehezítheti az összehasonlíthatóságot, és akár a hitelességet is ronthatja. Az alábbiakban néhány széles körben ismert és elfogadott szervezet általános információ láthatóak.

 [1][2]

ESG rangsorok

Az ESG rangsorok lényegében az előbb bemutatott ESG minősítésekből származó pontszámokat összegzik. Gyakran előfordul, hogy egy adott vállalat ESG ratingje jelentősen mást mutat az egyes szervezeteknél, az előbb említett módszertani különbségekből kifolyólag, erről számos tudományos elemzés is készült már.[3] A lényegen azonban nem változtat, hogy a rangsorok lehetővé teszik az iparágakon belüli összehasonlíthatóságot, illetve az összes értékelt vállalat között is elhelyezi a vizsgált céget. Számos komoly vállalatot több szervezet is minősít, így érdemes lehet mindegyik nyilvános minősítést alaposan szemügyre venni.

A következő részben néhány konkrét példán keresztül vizsgáljuk meg a kérdéskört.

Kiss Domonkos
ESG tanácsadó


[1] https://www.issgovernance.com/esg/

[2] https://www.msci.com/our-solutions/indexes/climate-action-indexes?creative=628277388697&keyword=msci%20esg%20scores&matchtype=b&network=g&device=c&gclid=CjwKCAjwxOymBhAFEiwAnodBLPfR5dkhmH6mtpyAWeDnxKWNrS2zx-oDDaYKR_TMNay299reiEVCsBoCYz4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

[3] https://www.aeaweb.org/conference/2021/preliminary/paper/a78Brai7#:~:text=Correlations%20between%20ESG%20ratings%20are,with%20a%20correlation%20of%200.71.