Február közepétől lehet pályázni élelmiszeripari támogatásokra

Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára felidézte, az élelmiszeripar fejlesztésére a kormányzat összesen mintegy 300 milliárd forintot biztosít, ennek jelentős részét, 206 milliárd forintot a 2014-2020 közötti uniós programozási időszak Vidékfejlesztési Programjának keretében. A tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra nemcsak mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, de a pályázat legfőbb nyertesei a gazdák lehetnek, mert olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekre korábban nem volt lehetőségük, illetve nem állt ekkora összeg a rendelkezésükre  – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt.

A nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozók közül csak a mikro- és a kisvállalkozások juthatnak hozzá ehhez a támogatáshoz. Az élelmiszeripari közepes és nagyvállalatok a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből, illetve a hazai költségvetésből juthatnak forrásokhoz – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: a kiírás jelentősen hozzájárul a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez is.

Egyéni pályázat esetében maximum 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár 1,5 milliárd forintos támogatáshoz is juthatnak. A jelentkezők a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez és a piacra jutást segítő technológiai fejlesztések megvalósításához, valamint a hatékonyságot segítő fejlesztésekhez kaphatnak forrásokat. Az igényelhető támogatás mértéke 50 százalékos, a közép-magyarországi régióban 40 százalékos lehet – ismertette Kis Miklós Zsolt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy tavaly ősszel megjelentek az agrár-környezetgazdaságot, valamint az ökológiai termelést segítő pályázati felhívások, és ezek beadási határidejét meghosszabbították 2015. december 31-ig. Az agrár-környezetgazdálkodási kiírásra több mint 18 ezren adtak be támogatási kérelmet, mintegy 1,2 millió hektárra. Azt a pályázatok feldolgozása után tudják majd megmondani, hogy mennyi pénzt igényeltek a jelentkezők. Rendkívül nagy volt az érdeklődés, az igény várhatóan meghaladja a rendelkezésre álló forrásokat – jelezte az államtitkár.

Ökológiai gazdálkodásra 2242 kérelem érkezett, valószínűleg elég lesz a rendelkezésre álló pénz – tette hozzá. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly év végén megjelent két új pályázati felhívás, a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak megőrzésére, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére.

Kis Miklós Zsolt összegzése szerint a 2007-2013-as uniós programozási időszakot sikeresen zárták, a forrásokat teljesen fel tudták használni. Az idei év első hónapjaiban megjelennek azok a pályázati felhívások, amelyeket tavaly nem sikerült meghirdetni, illetve minden új vidékfejlesztési pályázati felhívást meghirdetnek még ebben az évben – közölte az államtitkár.

 

mti