Hihetetlen módon túligényelték a Vállalalatok KFI támogatása pályázatot!

Az 50 milliárd forintos keretösszegű, GINOP 2.1.1-15 kódszámú vállalati K+F+I pályázatra összesen mintegy 370 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett 1103 darab pályázat formájában – tudta meg a Portfolio. A 370 milliárdos szám sokkal nagyobb, mint a piacon, illetve az intézményrendszerben keringő tippek legtöbbje, amelyek jellemzően 200-250 milliárdos volument vázoltak. A 7,5 szeres „túljegyzés” alapján fel van adva a lecke a felhívás bírálóinak, miközben a támogatásra várók még jó ideig bizonytalanságban maradhatnak, hogy vajon nyernek-e, illetve ha igen, mennyit és milyen formában.

A november elején megnyílt pályázat már az indulásától kezdve nagy népszerűséget sejtetett a viszonylag tágra szabott pályázási keretek miatt. A beadott támogatási igények volumenét az is növelte, hogy végül karácsony előttről január 11-re kitolták az első beadási szakasz határnapját. A január 11. előtti utolsó napokban állítólag még brutális összegben „estek be” támogatási igények és az összes igény végül 370 milliárd forint körül állt meg.

Amint azt már január 4-i cikkünkben vázoltuk: a keret intenzív túligénylése nyomán az Irányító Hatóság saját hatáskörben várhatóan a maximális, 20%-os mértékben megemeli majd a támogatási keretet (+10 milliárd forint). Ez az összesen 60 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatás azonban még így is „eltörpül” az összes igényhez képest. Hozzá kell persze tenni, hogy a támogatási igények közül feltehetően nagyon nagy volument ki lehetne zárni a jogosultsági kritériumok nem teljeskörű teljesítése miatt (pl. nem megfelelően kifejtett szakmai tartalom, árajánlat-nyújtó cégek köre), de még így is maradhat sok tízmilliárdnyi támogatási igény, amelyet egyelőre nem tudnának lefedni a vissza nem térítendő forrást ígérő GINOP-2.1.1 pályázattal.