Így fektet be a Föld lakossága

Egy érdekes cikkre (worlds-money-markets-one-visualization) figyeltem fel pár héttel ezelőtt, amely azt próbálta bemutatni, hogy a Földön található vagyonok milyen formában léteznek, vannak befektetve. A főbb befektetési formák a következők voltak, mint készpénz, arany, betét, kötvény, részvény, ingatlan és származtatott termékek. A cikk nagyon hatásosan szemléltette apró pici kockákkal, amelynek darabja 100 milliárd US dollárnak felel meg, hogy egyes befektetési formák, hogyan aránylanak egymáshoz. A Föld teljes vagyona 6 600 db ilyen kockának felel meg. Összehasonlításképpen a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona és reáleszköz állománya csupán 3,5 darab ilyen kockának felel meg, vagyis a részesedésünk a teljes vagyonban 0,05%. A készpénzben 76, aranyban 77, részvényekben 730, pénzpiaci eszközöknek, mint betét, 1196, kötvényben, hitelekben és kölcsönben 2150, ingatlanokban 2170, és származtatott termékekben 201 kockányi vagyon van befektetve. A származtatott termékek olyan eszközök, amelynek értéke más termékek, mint például részvények, kötvények, indexek vagy devizák stb., teljesítményének változásától függenek. Származtatott termékek lehetnek tőzsdei és tőzsdén kívüli határidős megállapodások vagy opciós szerződések.

A befektetők származtatott termékeken keresztül 12 000 kockányi vagyon teljesítményére kötöttek megállapodásokat, amely majdnem kétszerese a fent felsorolt eszközöknek. A globális eszközallokációban a részvénypiac csupán 11%-os súlyt képvisel, amely számomra rendkívül alacsony. Az angolszász országokban az sem meglepő, hogy a pénzügyi vagyonuknak a 60%-át részvényekben tartják. A mostani alacsony globális hozamkörnyezetben elgondolkodtató, hogy a részvények nem is forognak olyan magas értékeltségen. Mivel aki kötvényeknél magasabb hozamot szeretne elérnie, annak csak egy lehetősége van, hogy pénzpiaci eszközökből, kötvényekből, vagy aranyból átallokál részvényekbe.

Vajon mi a helyzet hazánkban, ehhez az MNB statisztikáiban néztem utána. A magyar háztartások bruttó vagyona 90 013 mrd Ft (3,5 kocka) volt 2015 végén. A vagyonuknak a döntő részét, felét reáleszközökben tartjuk, de készpénzben és bankbetétben is szép összegeket 11 429 mrd Ft-ot, a bruttó vagyon 12,7%-át parkoltattunk. Ami számomra érdekes és meglepő volt, hogy a bruttó vagyonunknak 18,6%-át tartjuk részvényekben és részesedésekben. Azonban ez a szám nem összehasonlítható a globális számokkal, mert nemcsak a tőzsdén forgalmazott részvényeket tartalmazza. A magyar háztartások 4 200 mrd Ft-ot, a teljes vagyonuk 4,7%-át tartják tőzsdei részvényekben és befektetési jegyekben, amely jelentősen elmarad a globális szinten mért 11%-tól, az angolszász országokra jellemző részvénykitettségről pedig ne is beszéljünk.