Indul a fesztiválszezon, avagy a DJ élete szórakoztatóiparban

Sajnos Avicii halálával szomorúan veszi kezdetét az idei fesztivál szezon az északi féltekén. Az elmúlt évek során megszaporodtak a különböző könnyűzenei fesztiválok, egyre nagyobb közönséget vonzanak. Hivatalosan a tavaszi szezont az amerikai elit kaliforniai fesztivál a Coachella nyitja. Ez egy alapvetően elektronikus fókusszal rendelkező fesztivál ahol már-már kötelező megjelenni egy magára valamit is adó amerikai fesztiválozónak. Éppen ezért a látogatók száma fokozatosan növekszik és készek 400-500 dollárt is fizetni a belépésért.

Általában e fesztiválok legnagyobb fellépő sztárjai a lemezlovasok, azaz DJ-k. Az ismert nevek, mint David Guetta, Calvin Harris vagy Tiesto elképesztő tömegeket vonzanak be. Persze már nem a régi bakelit lemezeket pörgetik, hanem méregdrága technikával, számítógépek segítségével keverik a zenét.  Minden héten vagy akár napi szinten utaznak fesztiválról fesztiválra, klubról klubra, hogy szórakoztassák közönséget és persze pénz keressenek.

Természetesen senki sem úgy születik, hogy sztár DJ lesz, hosszas kitartó munka, alázat és persze sok szerencse is kell, hogy valaki befusson.

Nézzük meg hogyan is indul egy zenei karrier.

A nyilvánvaló zeneszeretet vezet ahhoz, hogy valaki elkészítse első demó szerzeményeit és az otthoni amatőr stúdióból a helyi klubok pultjához kerüljön, ahol megmutathatja magát. Az angol klubokban a kezdő lemezlovasok 100-120 font körül kapnak egy este után és nagyságrendileg 50 fellépésük van egy évben. Ez nagyságrendileg 5000 font egy évben, ami nem kevés summa, de alkalmanként maguk fizetik az ellátást, illetve a szükséges jogdíjakat a felhasznált zenékért. Azaz az egész éves megmérettetés után marad 2500 font a zsebben.

A következő lépcsőfok az országosan ismert fellépő, akinek neve van az országos médiában, elismert stílusa és növekvő népszerűsége van.  Fesztiváltól és klubtól függően 250-2500 font a napidíja így jelentős 50.000 font éves jövedelem tesz szert és ez kiegészül még az induló lemezeladásokkal. Persze ezen a szinten a költségek is magasabbak. Bár az ellátás már ingyenes, a klub fizeti, de letöltésekért továbbra is fizetni kell, illetve új költségként belép a menedzser, aki intézi és szervezi a fellépéseket, és aki elviszi a bevételek 15-20%-át. Így az elérhető éves jövedelem akár 60-120.000 font is lehet.

A harmadik szint a világszinten ismert fellépő, akinek folyamatosan tele a naptárja, minden fesztiválon ott van, de még nem került be az igazi top nevek közé. Talán ez az a szint, ami a legjobban igénybe veszi a fellépőt. Ezen szinten 2000-5000 font között mozog egy fellépés bevétele és itt már jelentős évi 150 fellépést kell produkálni (minden második nap). Ezzel 450.000 font bevétel várható. Ezen a szinten számos egyéb bevétellel is lehet számolni, mint nemzetközileg ismert DJ-nek: lemez eladások, letöltések befolyó díjai, szponzorációk, hirdetések. Költségek: továbbra is a menedzsment költség a legnagyobb 10-15%, de itt már a szükséges stúdió felszerelések díja is jelentős. A teljes bevétel éves szinten 500.000-1.000.000 font között lehet.

Elérkezünk a legnagyobbakhoz, a stadionokat megtöltő, fesztiválok húzó neveihez. Ide tartoznak a legnagyobb, fent említett DJ-k. Itt a csillagos ég a limit. Éves 75 fellépés mellett, milliós bevételek. 15-20.000 font egy fellépés és emellett a privát partik egyedi bevételei (akár 250.000 font is lehet) a szponzorációk, lemezeladásokkal az éves bevételek elérhetik a több 10 millió fontot is.

De persze ez az érem egyik oldala. Óriási kitartást, jól szervezett életet kíván, otthon nélkül, városról városra, partiról partira utazás, kialvatlanság, a folyamos stressz felőrli ezeket az embereket. Nagyon kevés DJ képes igazán hosszútávon az élmezőnyben maradni, hiszen mint a legtöbb helyen itt is óriási a verseny.

 


Forrás:  

www.mixmag.net , www.oceandrive.com