Lesznek még új pályázati lehetőségek jövőre is

Állami forrásból már év végén, uniós támogatásból pedig jövő tavasszal jöhetnekúj kkv-felhívások, amelyek a versenyképesség javítását, az ipar automatizációját, digitalizációját célozzák – derült ki egy a Világgazdaságban megjelent cikkből. A számítások és várakozások alapján még idén november-decemberben új versenyképesség-javítást, illetve az ipar 4.0-s automatizációs és digitális megoldások alkalmazását ösztönző felhívások jelenhetnek meg hazai forrásból.
Egy korábbi – a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára által adott júliusi – nyilatkozat szerint pedigPest megyének hazai költségvetési forrásból összeállított 80 milliárd forintos fejlesztési keretből idén még két pályázat meghirdetése várható. Egyrésztvállalkozói parkok fejlesztésére, másrészt kis- és középvállalkozások eszközbeszerzésére. Részletek egyelőre nem ismertek, de várhatóan ezek a pályázatok ősszel jelennek majd meg.
Ezeken túl jövő tavasszal újabb uniós kiírásokkal is lehet kalkulálni százmilliárdos nagyságrendekben a fel nem használt támogatások, illetve a meg nem valósuló beruházások miatt. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 2007-2013-as ciklusban kifizetett jóval több, mint 100 milliárd forintnyi visszatérítendő forrásból egyre több áramlik vissza a projektek megvalósítóitól a kifizető szervekhez, és mivel ezt újra fel lehet használni Magyarország határain belül, így ez a visszaáramló pénzösszeg is növeli a várhatóan megjelenő pályázati keretet.

Forrás: portfolio.hu