Márciustól nyílnak a munkahelyi képzéseket támogató pályázatok

13 milliárdos keretösszeg érhető el márciustól a munkahelyi képzések támogatására, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, illetve 18,5 milliárdos keret a nagyvállalatok részére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A mikro-, kis- és középvállalatok minimum 3 millió és maximum 50 millió forintra, a nagyvállalatok pedig minimum 10 millió, maximum 100 millió forint összegben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást. A támogatás intenzitása a támogatható tevékenységtől és a vállalat méretétől függően 50-100% közötti. 2018. március 12.-től, a nagyvállalatok, 2018. március 13.-tól a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A pályázatok a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok munkavállalóinak szóló képzések finanszírozását segítik.

A kérelmeket olyan vállalatok nyújthatják be, amelyek nagyvállalkozás esetében legalább két lezárt üzleti évvel, mikro-, kis- és középvállalatok esetében pedig legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Továbbá magyarországi székhelyű gazdasági társaságok, szövetkezetek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy gazdasági társaságok fióktelepei pályázhatnak.

A támogatásból OKJ-s képzések, nyelvi és szakmai, vagy egyéb képzések lebonyolítása lehetséges, melyhez hozzá tartozik az előzetes tudásmérés és a képzést követő elégedettségmérés is.

A felhívás keretében a mikro-, kis- és középvállalatok lehetősége van, a nagyvállalatoknak pedig kötelező, a képzésbe a saját munkavállalók mellett legalább 10%-os mértékig külső munkavállalókat is kötelező bevonni az alábbi célcsoportokból

  • a bevonást megelőző 12 hónapban volt igazoltan közfoglalkoztatott;
  • legalább 3 hónapja regisztrált álláskereső;
  • egyéb munkavállalási korú inaktív személyek (beleértve az oktatásban, képzésben részt nem vevő, foglalkoztatásban nem álló fiatalokat is).

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

  • nagyvállalatok esetén: minimum 10.000.000 Ft, maximum 100.000.000 Ft
  • mikro-, kis- és középvállalkozások esetén: minimum 3.000.000 Ft, maximum 50.000.000 Ft.

Támogatás maximális mértéke támogatható tevékenységtől függően:

  • nagyvállalatok esetében: 50-100% közötti
  • mikro-, kis- és középvállalkozások esetében: 60-100% közötti

A támogatási kérelmek benyújtására:

  • nagyvállalatok esetében: 2018. március 12-től
  • mikro-, kis- és középvállalkozások esetében: 2018. március 13-tól

2018. december 3-án 12.00 óráig van lehetőség.

A GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára című felhívás az alábbi linken érhető el.

A GINOP-6.1.6-17 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára című felhívás pedig az alábbi linken érhető el.