Megjelent az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztését támogató kiemelt felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” című (GINOP 7.1.2 -15 kódszámú) kiemelt felhívás.
 A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd Ft.

A támogatási kérelmek benyújtása 2016. február 8-tól 2018. február 8-ig lehetséges.

A Bejárható Magyarország program legfőbb célkitűzése az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal, aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A pályázati felhívás a gyalogos, a kerékpáros, a lovas, a vitorlás és a kenus útvonalakra terjed ki. A tematikus útvonal minden elemét egységes arculattal javasolt fejleszteni annak érdekében, hogy piacképes turisztikai termékké válhasson.

A pályázók minimum 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el útvonalak, megállópontok és állomáshelyek kialakítására, például lovas megállópontokra, vízi megállóhelyekre, kikötőkre, kerékpárforgalmi létesítményekre, turistaházakra. A felhívás keretében önállóan nem támogatható, de a választható kapcsolódó tevékenységek között szerepel az attrakciók közvetlen környezetének fejlesztése, a fejlesztendő épület vagy eszköz energiahatékony működését javító beruházás, illetve megújuló energiaforrások felhasználása – jelezte az NGM.

Támogatható továbbá marketingtevékenység, információs anyagok készítése, az útvonalak tematikájához illeszkedő ajándéktárgyak kereskedelméhez szükséges infrastruktúra, vendéglátó egységek kialakítása, fejlesztése. Lehetőség van a fogyatékkal elő emberek fogadásának megfelelő szolgáltatások kialakítására is.
A felhívásra a támogatási kérelmeket 2016. február 8-ától lehet benyújtani.

mti