Mire számíthatunk a Vidékfejlesztési Program pályázatainak elbírálása során?

A 2017-es siófoki Agrárszektor konferencián elhangzottakról számolt be az Agrárszektor.hu. A panelbeszélgetésen résztvevő szakértők a vidékfejlesztési pénzek kifizetésének jelentős felgyorsulását remélik 2018-ban. Szóba kerültek a Vidékfejlesztési Program eredményei, illetve az elbírálói rendszer átalakítása és pályázati kiírások módosításai is.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a konferencia nyitó előadásán emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében két új felhívás is meg fog jelenni decemberben. A pályázatokon egyrészt az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokat (35 milliárd Ft-os kerettel), valamint a borszőlő ültetvények telepítését támogató beruházásokat (4 milliárd Ft) támogathatják. A Vidékfejlesztési Program 1 315 milliárd forintos teljes keretösszegének eddig 12,9 százalékát, azaz 167,4 milliárd forintot sikerült lehívni.

„Az előző időszakok tapasztalatai alapján a pályázatok 10-15 százaléka nem valósul meg. Ugyanezeket a forrásokat a fókuszterületeken kell hagyni, de új pályázatokat lehet kiírni” – hangsúlyozta Mezei Dávid. Az Agrárszektor közölte: a konferencia résztevői közt eltérő vélemények hangzottak el a vidékfejlesztési támogatások elosztása kapcsán. Bírálat érte többek között a pályázati kiírások gyakori módosítását is. Mezei Dávid helyettes államtitkár rámutatott egy fontos szabálymódosításra is, melynek köszönhetően a beruházások 10%-ának elköltését az eddigi 6 hónap helyett 12 hónapon belül kell igazolni.

Többen kritizálták továbbá az új elbírálási rendszert, melynek időigényes felállása mellett a döntési folyamatát is rendkívül lassúnak látják. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese szerint például sok pályázó bízik még a két éve beadott pályázataik sikerében, azonban tájékoztatni kellene őket arról, hogy aki eddig nem kapott pozitív bírálatot, annak a kérelmét később elutasítják. – tájékoztatott az Agrárszektor. Az új elbírálási rendszert védelmükbe vevő felszólalók azt hangsúlyozták, hogy egy objektív rendszer jött létre, a döntések késleltetése pedig a hiánypótlás lehetőségeinek kibővítésének tudható be.

Az Agrárszektor közlése szerint a panelbeszélgetés a 2018-as vidékfejlesztési kifizetésekkel kapcsolatos várakozásokkal végződött. E szerint Mezei Dávid helyettes államtitkár abban bízik, hogy 2018 a kifizetések éve lesz, amikor nagy mennyiségű forrást kell elosztani a költségvetési terveknek megfelelően. Többen nagy támogatási dömpingre készülnek, míg másoknak fenntartásai vannak.

Az Agrárszektor eredeti cikke az alábbi linken érhető el.


Forrás: agrarszektor.hu