Több mint 22 milliárd forintnyi pályázat jelent meg a VEKOP keretében

Több mint 22 milliárd forint értékben jelentek meg pályázati felhívások a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – tájékoztatta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-t.

Az államtitkár közölte: elérhetőek a fenntartható közlekedésfejlesztést támogató felhívások, amelyek célja, hogy Budapesten, illetve Pest megyében a mindennapi közlekedési célú utazásoknál növekedjen a gyalogos, kerékpáros, illetve közösségi közlekedési módot választók részaránya. Ez hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez – jegyezte meg.

A Budapestet célzó felhívás 8,4 milliárd forintos, míg a Pest megyére vonatkozó 1,8 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz – közölte az államtitkár.

Megjelent A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja című felhívás. Ennek kerete Budapest számára 11,4 milliárd forint, Pest megye települései számára pedig (Érdet és Budapestet kivéve) 1,3 milliárd forint. A pályázat célja az érintett városrészek lakófunkciójának erősítése, meglévő funkcióinak bővítése, fejlesztése, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása.

Rákossy Balázs tájékoztatása szerint a gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató VEKOP hétéves keretéből az év végéig 232,5 milliárd forint értékű pályázatot írnak ki, a program teljes forráskeretének több mint 80 százalékát.

 

mti