Nyerteseket hirdettek a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program keretében

Több mint 700 pályázatot támogatott a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program első ütemében, amelyek közül 624 pályázat esetén közzé is tették már a kibocsátott támogatói okiratok listáját. A Portfolio kalkulációi szerint mintegy 45 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás odaítélését tartalmazza ez a lista az első körre ígért 48 milliárd forintos támogatásból.

A Portfolio kalkulációi szerint mintegy 600 pályázó nyert el jellemzően 40 millió forintos támogatást (az elnyert támogatás a legtöbb esetben 20-50 millió forint között ingadozott), és további mintegy 20 pályázó elnyert összege jócskán kiugrik a mezőnyből. Ők 500 millió forint és 3 milliárd forint közötti támogatást nyertek el jellemzően prémium lokációkban történő nagyobb volumenű fejlesztésekre. Ezek alapján becslésünk szerint a közzétett lista alapján a 300 milliárd forintosra hirdetett Kisfaludy-programból (amelyen a kormány 150 milliárd forintnyi hazai költségvetésű vissza nem térítendő támogatással kalkulált) most mintegy 45 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki.

A cikk emlékeztet, hogy Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a tavaly szeptemberi sajtótájékoztatón arról beszélt: összesen 1522 pályázat érkezett és szakmai szempontok alapján történő döntéshozatalt ígért. Akkori elmondása szerint a pályázati keretnövelésnek köszönhetően szerinte a vidéken található panziók több mint kétharmada részesül támogatásban. Az akkori tervek szerint első ütemben több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a következő években, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A jelek szerint tehát a most közzétett 624 támogatói okirat összege mintegy 45 milliárd forint lehet, a fennmaradó mintegy 80 nyertes pedig további nagyjából 3 milliárd forintot nyert el.

Forrás portfolio.hu