Új szabállyal lesz gyorsabb az uniós pénzek kifizetése

Új szabályt vezetett be a kormány arról, hogy ha a vállalkozó aláírja egy uniós pályázat támogatási szerződését, akkor a támogatáson elnyert összegnek az 50 százalékát előlegként azonnal lehívhatja. Azt várják, így gyorsulhatnak a kifizetések a szükséges önerő híján.

Fel akarja gyorsítani az uniós források idei kifizetését az állam – hangsúlyozta a már többször elhangzott célt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a JVSZ konferenciáján.(Egyre több cég az EU-s pályázati forrásoktól is függővé teszi fejlesztéseit, és hajlandóak változtatni beruházási terveiken.)

Az állam kétféle módon tud segíteni, egyrészt, ahol a kivitelezésnek adminisztratív akadályai vannak, megnézik majd, hogy ebből mi az, ami felesleges adminisztrációt jelent, és azt kivezetnék a szabályozásból.

Csepreghy Nándor kiemelte: a másik fontos akadályt a pénzügyi feltételek jelentik, beindult ugyan, de nem kellő mértékű a banki finanszírozás, ezért a projektek előfinanszírozása nehezen működik. A kormány ezért bevezetett egy új szabályt arról, hogy ha a vállalkozó aláír egy támogatási szerződést, akkor a támogatáson elnyert összeg 50 százaléka előlegként azonnal lehívható.

Ezt az ötven százalékot az állam előlegezi meg, vannak olyan tartalékok a központi költségvetésben, amelyek ezt lehetővé teszik – ismertette.(Pályázati tanácsadók szerint ilyen lehetőség a korábbi években is rendelkezésre állt, sok pályázó élt is vele. Vagyis ez önmagában nem újdonság. Nőtt viszont az előleg lehetséges mértéke – pályázati kiírástól függően.)

Az államtitkár szerint a két új rendelkezés együtt működőképes, ezekkel már gyorsabb lesz az uniós források lehívása, erről rendszeres konzultáció zajlik a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a projektmenedzsment szervezetek között, hogy megnézzék, hol vannak tartalmi, formai akadályok.Csepreghy Nándor rámutatott: az továbbra is cél, hogy 2017. július elsejéig az összes uniós pályázatot kiírják, és 2019-ig le kell hívni az uniós pénzeket

 

Piac&Profit