Újabb agrár-környezetgazdálkodási program indul a kertészeti ágazatban gazdálkodók számára

Egy új, ötéves agrár-környezetgazdálkodási programot indít a Földművelésügyi Minisztérium a jövő évtől a kertészeti ágazat számára, ami további 15 milliárd forint támogatási lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken, Kecelen.

Az államtitkár a meggy szakmai tanácskozáson ismertette: a jelenleg is futó agrár-környezetgazdálkodási programban kertészeti pályázatokra, ültetvényekre már 78 milliárd forint összegű igény érkezett be, és eddig 41 milliárd forint támogatásról született döntés. A fennmaradó igények kielégítését szolgálná a plusz 15 milliárd forintos támogatási lehetőség 2017. január 1-jétől 2021 végéig. Kis Miklós Zsolt hozzátette: az állattenyésztők számára is tervezi a tárca egy új agrár-környezetgazdálkodási pályázat kiírását.

Elmondta: a kertészeti ágazat számára megjelent négy pályázati felhívás közül a gyógy- és fűszernövények termesztésére kiírt 3 milliárd forintos keret terhére eddig nem sok pályázat érkezett. Azt itt fennmaradó támogatási összeget ezért a kertészeti ágazaton belül átcsoportosítják. Az üvegházak, fóliaházak létesítésére megnyitott 22,5 milliárdos keretösszegű pályázatra eddig több mint 30 milliárd forint összegű támogatási kérelem érkezett, de még mindig nyitva áll a támogatási lehetőség, akárcsak a gombaházak és hűtőházak létrehozására kiírt pályázat.

Ültetvénytelepítésre is várják még a pályázatokat, erre 19 milliárd forint áll rendelkezésre, eddig 333 kérelem érkezett be, összesen 10 milliárd forint összegű igénnyel. A kisüzemek fejlesztésére 14 milliárd forint áll rendelkezésre, egyelőre 661 kérelem érkezett be 3 milliárd forint összegű igénnyel. Az itt fennmaradó összeget a kertészeti gépbeszerzés keretének növelésére csoportosítja majd át a tárca, utóbbira így több mint 15 milliárd forint lesz majd – közölte.

Az élelmiszerfeldolgozás területén is lehet még pályázatokat beadni, a rendelkezésre álló 150 milliárd forintra eddig több mint 800 támogatási kérelem érkezett mintegy 132 milliárd forint értékben.

Az öntözésfejlesztési támogatás 50 milliárd forintos összege azoknak nyújt lehetőséget, akiknek tizenkét évnél idősebb ültetvényük van. Ezen belül 8 milliárd forintot a fiatal gazdák számára különítettek el. A meglévő öntözőrendszerek fejlesztéséhez 11 milliárd forintos keretet biztosítanak, és több mint 20 milliárd forint közvetlenül a korszerűsítést és az öntözőterületek növelését szolgálja.

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy minden egyes esetben a rendelkezésre álló pénzösszeg többszöröséig engedik a pályázatokat benyújtani, hiszen nem a leggyorsabb, hanem a legjobb pályázatokat szeretnék támogatni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy tervezik egy olyan pályázat meghirdetését, amellyel az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kockázatok megelőzését segítő beruházásokat tudják támogatni.

Az úgynevezett diverzifikációs pályázatok keretében minden olyan mezőgazdasági termelő előtt megnyílik a lehetőség, aki szeretné vállalkozását nem mezőgazdasági tevékenységekkel is bővíteni. Ezeknek a pályázatoknak a finanszírozására kétféle lehetőség lesz 50 milliárd forint összegű pályázati forrással. Emellett ősszel a fiatal agrárgazdálkodók számára is új lehetőségek nyílnak – ismertette Kis Miklós Zsolt.

Bittsánszky Márton, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a meggypiaci stratégia végrehajtásáról elmondta: az ültetvények összeírása a falugazdászok segítségével és a kamara által megtörtént, az adatok feldolgozása tart. Hozzátette: a tejpiachoz hasonlóan azt kezdeményezik, hogy a meggypiacon is kötelezővé váljon az írásbeli ajánlat és szerződéskötés a termelő és a felvásárló között. Megkezdődött egy online adatszolgáltató rendszer felépítése is.

mti.hu