Újabb pályázat indul a Brexit miatt kárt szenvedett vállalatok számára

2022. január 17-én újabb pályázat indul minden olyan vállalatnak, amelynek kára származott a Brexitből – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter közleménye szerint a Brexit miatt sok európai, köztük sok magyar vállalat szenvedett el veszteségeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ősszel ezen vállalatok támogatására írt ki pályázatot, amelyben 37 cég kapott 10,2 milliárd forint támogatást beruházások végrehajtásához – írta, hozzátéve: a támogatás segítségével 19 milliárd forintnyi beruházás valósul meg.

Tudatta: a nyertes vállalatok – amelyek sok iparágat képviselnek az élelmiszeripartól kezdve a gépiparon át a telekommunikációig – technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlanfejlesztésre, gyártási licenc vagy know-how beszerzésére, információs technológiai fejlesztésre, továbbá az energiafelhasználást csökkentő fejlesztésekre használják fel a támogatásokat.

Az első felhívás sikerére való tekintettel a minisztérium elindítja a Brexit-pályázat második körét, ezúttal 12 milliárd forintos keretösszeggel – emelte ki a miniszter, aki ismertette: a támogatás mértéke a bizonyított kár összege lehet, de maximum kétmilliárd forint, a támogatási intenzitás pedig mikro- és kisvállalkozások esetén 70, közepes vállalatok esetén 60, nagyvállalatok esetén 50 százalék.

Hozzátette: a pályázat benyújtására 30 nap áll rendelkezésre.

A minisztérium célja, hogy a Brexit Alkalmazkodási Tartalék teljes forrása a lehető leggyorsabban kerüljön be a gazdaság vérkeringésébe, ellensúlyozva a Brexit okozta exportkieséseket.

A pályázat részletei:

https://mbhconsulting.hu/palyzati_konstrukcio/brexit-magyar-vallalkozasok-palyazati-tamogatasa-az-europai-bizottsag-brexit-karenyhito-forrasanak-keretebol/

A felhívás az alábbi linken érhető el.

Forrás: MTI