Menjek vagy maradjak? Felsőoktatás külföldön, magyar szemmel

Jobb álláslehetőségek, fejlettebb felsőoktatási intézmények, gyakorlatiasabb oktatás és a világhírű egyetemek vonzereje csak néhány a számos ok közül, amely miatt a mai fiatalok a külföldi tanulmányokon gondolkoznak. A régi legenda, miszerint a külföldi tanulmányok úri szokás, megdőlni látszik, mivel napjainkban Európa kilenc országban, többek között Dániában, Svédországban, Finnországban és Skóciában is ingyenesen tanulhatnak hazánk diákjai. Mindezek mellett sok helyen kedvezményes diákhitellel és munkalehetőségekkel, olykor ösztöndíjakkal is segítik a tanulni vágyókat.

Az EU-s tagországok fiataljai jelenleg a Skót egyetemeken az alapképzés 8 félévét hallgathatják térítésmentesen. Ezzel szemben Angliában szinte mindenhol £9,250 (kb. 3,4 millió forint) az éves tandíj. A lakhatásra átlagosan havi £400-700 költenek a diákok, amely esetenként az étkezést is magában foglalja. Értelemszerűen ez a nagyvárosokban – mint például London – a skála túlsó felén mozog. Ezekre persze még pluszban jönnek egyéb kiadások, mint például: utazási költség, tankönyvek és a legtöbbeknek az étkezés. Mindez első látásra elég húzós, de a kedvező diákhitel-rendszer nagy könnyebbséget jelent sokak számára. A tanulmányokra felvett hitelt az éves fizetéshez arányosan igazodik. A munkabért évente 9 százalékkal terhelik, abban az esetben, ha az ’ex-diák’ fizetése eléri az éves £25,000-ot (9,25 millió forint). Ezt sok diák egyetem melletti munkával egészíti ki, amely akár £12-os (4500 forintos) órabért is adhat olyan egyszerű feladatokért, mint a fiatalabb diákok mentorálása. Továbbá a legtöbb egyetem ösztöndíjakat biztosít tanulmányokban, sportban kiemelkedőknek vagy szociálisan rászorulóknak.

A vezető magyar intézményekben, mint például a budapesti Corvinuson vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem szaktól függően évi 400-700 ezer forintot (200-350eFt/ félév) kell a nem államilag támogatott helyekért fizetni. Egy korábbi felmérésünk szerint az itthon tanulóknak évente átlagosan kb. 640 ezer forintnyi (320eFt/félév) kiadása van. (https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mennyibe_kerul_valojaban_az_egyetem.586928.html) Mindezekre itthon is rárakódnak a lakhatási és egyéb költségek, amelyek városonként jelentősen eltérőek, természetesen sokaknak jelenthet könnyebbséget az otthoni lakhatás.

Az egyik legjobb kezdő fizetésre szinte a világ minden táján az orvosok számíthatnak. Az átlagos frissdiplomás orvosi fizetés Magyarországon havi bruttó 328 586 Ft, az Egyesült Királyságban évente majdnem £30,000 ezer (havi 920 ezer forint). Hasonlóan pozitív kilátásai vannak azoknak, akik bankban kívánnak elhelyezkedni. Ők itthon havi 270 000 Ft bruttó átlagjövedelemre számíthatnak, ennek átlagosan a négyszeresét keresik az Egyesült Királyságban pályakezdő kollegáik.

A kedvező bérezésen felül a diákok, időnként olyan kapcsolatokra tehetnek szert, mint például a brit trónörökös Vilmos herceg és felsége Katalin hercegnő, amire lássuk, be itthon nem lenne lehetőség. Ez idő alatt a vezető intézményekben, szakmájuk legnagyobbjaitól – mint például a nemrég elhunyt Stephen Hawking-tól – tanulhatnak.

Mindezt természetesen perspektívába kell helyeznünk, hiszen ahogyan azt a Big Mac Index is megmutatja, a két ország között jelentős árszint differencia van. Ennek alapján hazánkban $ 3,43 egy Big Mac míg Nagy-Britanniában ugyanezt a terméket $ 4,41-ért vásárolhatjuk meg, és ez persze csak az átlag árszinteket mutatja és nem a londoni vagy edinburghi sokszor csillagászati árakat. Továbbá, a korábban is említett igen magas ingatlanárakkal, 20% olykor 40%-os személyi jövedelmi adóval találják szembe magukat a pályakezdők. Bár a bérezés 2-3 évente emelkedik, a kezdeti években sokan szinte semmit nem tudnak megtakarítani.

Összességében az Egyesült Királyság felsőoktatása, jóval drágább, mint hazánkban, de a kedvező finanszírozási lehetőségek által ma már szinte mindenki számára elérhető. Ehhez hasonlóan a kezdő fizetések is magasabbak épp úgy, mint a megélhetési költségek, de ezen intézményekben olyan kapcsolati hálóra tehetnek szert diákok, amely minden bizonnyal egyedülálló a világon.

 

Forrás: